Takemebag: hoe het begon

takemebag is ontstaan in 2014 als creatief antwoord op het vervuilende hemdtasje. Het is opgericht door Marit Otto en Anne Marie van Veen die graag wat wilden doen aan de overvloed van vervuilende hemdtasjes in de wereld. Zo is het idee ontstaan om een mooie tas te ontwerpen van deze hemdtasjes en ze op deze wijze een flinke upgrade te geven.

Anne Marie van der Veen en Marit Otto maakten van nutteloos afval – plastic en papier- mooie designtassen. Deze tassen waren bedoeld om de discussie over plasticafval aan te jagen en tegelijkertijd een laagwaardig materiaal een hogere waarde te transformeren. Het productieproces vond plaats bij het atelier van KunstZinnig textiel. Onder professionele begeleiding krijgen vrijwilligers zinvolle dagbesteding door mee te werken in het productie proces. Het werk was licht, eenvoudig en recreatief. KunstZinnig textiel is een bedrijf dat midden in de samenleving wil staan, met oog voor de ander. Om daar gestalte aan te geven was het atelier een dag in de week open voor vrijwilligers die samen met ons aan Takemebag werkten. De vrijwilligers droegen hierdoor structureel bij aan een schonere wereld.

 

Het productieproces

Het productieproces van Takemebag vond plaats bij het atelier van kunstZinnig textiel. Onder professionele begeleiding kregen vrijwilligers een zinvolle dagbesteding door mee te werken in het productieproces. Ze deden werk licht, eenvoudig en recreatief werk.
KunstZinnig textiel is een bedrijf dat midden in de samenleving wil staan, met oog voor de ander. Om daar gestalte aan te geven was het atelier een dagdeel in de week open voor vrijwilligers die samen met de kunstenaars aan Takemebag werkten. Elkaar ontmoeten met een bakkie troost erbij.
Daarnaast droegen de vrijwilligers ook structureel bij aan een schonere wereld. Van elke verkochte tas werd 10% gereserveerd voor een uitje/activiteit voor de vrijwilligers. Zij konden hiervoor zelf een voorstel doen.

Het creatieve proces en preproductie

Het taalconcept, de media-uitingen, tas- en logo ontwerp werd in grote mate door Marit gedaan al dan niet met behulp van stagiaires. Het voorbereiden van het naaiproces, het snijden van het plastic, het verzamelen van kranten en de hemdtasjes werd door beide kunstenaars gedaan.

Het commerciële proces en de PR

Het commerciele proces en de PR werd door beide gedaan. Het was voor allebei nieuw dus op enkele vlakken zullen ze wellicht zo nu en dan hulp van derden vragen.

Bekijk hieronder een aantal filmpjes over Takemebag:

Promotiefilmpje Takemebag

Takemebag = Taking Action

Takemebag … Circular goes Circular