Marit Otto

Autonoom en projectmatig- Marit Otto (Hoorn 1970) is beeldend kunstenaar met een multi- disciplinaire beroepspraktijk. Naast haar autonome werk is zij actief met kunstprojecten in concept en uitvoering, community art projecten, educatieve projecten, is grafisch ontwerper, kunstcoach, gastcurator en werkt daarnaast als museumdocent bij de Fundatie.

Binnen haar atelier maakt zij het onderscheid tussen Atelier Marit Otto, autonome kunst en Atelier007, de toegepaste kant.

Takemebag2.0- Marit  is onder de vlag van Atelier007 met het (maatschappelijke kunst-design project) Takemebag gestart in 2014. Dit project deed zij samen met Annemarie van der Veen als aanklacht tegen de oprukkende plastic tasjes. Het resulteerde in diverse designtassen van hempttasjes en veel maatschappelijke interesse/betrokkenheid. Samen met Annemiek de Wolf heeft zij ook aan de  wieg van Takemebag2.0 gestaan. En werken en ontwikkelen ze samen met een team ( Rebecca Pos, Hanneke Wolters en Evalyne Lokhorst) van het Leger Des Heils/ 50|50 workcentre en een beeldend kunstenaar/ontwerper aan dit maatchappelijk relevante project.

Atelier 007 is ontstaan uit de behoefte om een solide economische basis het kunstenaarschap van Marit te leggen zodat haar autonomie zowel op het kunstzinnige vlak als op het persoonlijk vlak gewaarborgd wordt en blijft.

Hoewel er een duidelijke scheidslijn is tussen autonoom (concessie loos) en in opdracht (wat is de vraag) vind zij het leuk met de beperking van een opdracht te spelen alsmede de autonome ziel ruimte te geven.  Vanuit haar eigen gedrevenheid en liefde voor het vak hoopt ze anderen te inspireren.

Geëngageerdheid

Je  zou haar autonome werk geëngageerd kunnen noemen. Maar ze vindt ook dat het projectmatig inzetten van kunst om een maatschappelijke boodschap te verkondigen een interessante, en noodzakelijke taak. Beeldtaal is een krachtig middel en via projecten is de kans dat een boodschap veel mensen bereikt en enig effect heeft vrij groot. Ze heeft meerdere geëngageerde projecten op haar naam zoals o.a. Klimaat Madonna, Transformed Trash, en Wasted City.

Meer over Marit: www.maritotto.nl